Futurisme

Vandaag maar eens een educatief logje met dank aan Ineke voor het idee. Een van de keuzevakken die ik volg is kunstgeschiedenis. Het gaat over moderne kunst waar ik niet zo veel van weet en nooit zo’n fan van was, maar het leuke is: hoe meer je van de achtergronden en ideeën weet, hoe meer je de werken gaat waarderen. Natuurlijk is niet alles even mooi, maar ik begrijp in elk geval beter wat ik zie.  Voorbeeld hiervan is het Italiaans futurisme waar ik nog nooit van had gehoord, maar wat mij wel intrigeert.

Eerst even een sfeertekening van de colleges. De docent lijkt sprekend op Pointy Hair of The Boss uit de Dilbertstrips.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Zijn haar zit precies zo, hij is zoals het een (kunstzinnig) Fransoos betaamt altijd gekleed in zwarte broek met zwarte coltrui en hij heeft een buik waarvan je – als hij een vrouw was geweest – zou zeggen: 2 weken geleden uitgerekend van een drieling. Hij vindt ons waarschijnlijk dombo’s, want hij praat lang-zaam-en-dui-de-lijk, wat wel prettig is, want dan kan je tenminste fatsoenlijk aantekeningen maken.

Over naar het onderwerp: het futurisme. Een soort anarchistische, revolutionaire stroming die maar een zeer kort leven was beschoren: het begin was op 20 februari 1909, toen het eerste futuristische Manifest verscheen en de beweging viel uit elkaar toen Italië in 1915 bij de 1e wereldoorlog betrokken raakte. Andere bronnen vermelden 1925 als het officiële einde van de stroming.
Schrijver van het futuristisch Manifest was Marinetti – dichter en schilder – , die een radicale breuk wilde met het verleden, niet alleen op het gebied van de kunst, maar vooral ook in levensstijl. Hij ging daar tamelijk ver in, ik noem een aantal van zijn ideeën, verschenen in de ongeveer 30 manifesten die hij heeft geschreven:

– op taalgebied: de grammatica moet worden afgeschaft (daar ben ik het wel mee eens nu ik 4 toetsen grammatica heb moeten doorstaan), de interpunctie ook en er moeten nieuwe, vrije woorden worden bedacht: dit nieuwe Italiaans moet in heel Europa gesproken gaan worden;
– op culinair gebied: de oude eetgewoontes zijn slecht dus Marinetti wil dat pasta eten verboden wordt;
– op kunstgebied: alle musea moeten gesloten worden en alle oude kunst vernietigd en de nieuwe kunst moet de dynamiek en de snelheid van het nieuwe leven verbeelden. Marinetti was gefascineerd door auto’s, metaal en beweging.

Ook na het uit elkaar vallen van de stroming bleef Marinetti actief met zijn futuristische opvattingen en opent in Turijn een futuristisch restaurant. Het werd tijd de smaakpapillen op een nieuwe toekomst voor te bereiden. Het is een restaurant zonder bestek, want met je handen eten brengt je dichter bij het voedsel (een waarheid als een koe) en met servetten van metaal. Op de futuristische menukaart stonden bijvoorbeeld gerechten als Fiatkip (kip doortrokken met de smaak van stalen kogels) en Opgetogen varken (in sterke koffie gekookte salami geparfumeerd met Eau de Cologne).
Volgens Monsieur Pointy-Hair is dat restaurant gesloten toen de gasten in het ziekenhuis moesten worden opgenomen vanwege de metaaldeeltjes in het eten en Marinetti door de politie werd opgepakt.

Medefuturist Carra schilderde als hommage het portret van Marinetti.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dit portret is niet het prototype van een futuristisch schilderij, maar er zijn wel een paar kenmerken: de kleuren en de ruimte. Futuristen houden van rood en andere agiterende kleuren, rustgevend blauw wordt zo veel mogelijk vermeden en de ruimte is altijd zeer gevuld, onrustig en instabiel.
Wat ik er zo leuk aan vind is dat ik zonder al deze achtergrondinformatie zou denken: “pff, raar schilderij van een man aan een tafel”, terwijl ik nu denk: “aha, Marinetti die één van zijn futuristische manifesten aan het schrijven is en hoe zou het toch met die vergiftigde gasten zijn afgelopen?”

39 gedachten over “Futurisme

  1. Wat een krankzinnige ideeën had die Marinetti, zeg. Geen grammatika, hoe krijg je het verzonnen! Hoewel hij op het schilderij een pen in zijn hand houdt, lijkt het of hij met zijn wijsvinger schrijft. Rare man. Zie ik het nou goed en ligt er een kat dwars voor hem op tafel? Dan is hij misschien niet zo gek als ik dacht.
    Is Chagall met al zijn blauw een reactie op het futurisme?

  2. Nou, die kat ligt voor hem, over de hele breedte van het schilderij, onder zijn arm; links het kontje en rechts het koppie, slapend naast die envelop. Ik snap niet hoe Thea erbij komt dat de kat op een nare manier aan zijn einde is gekomen, hoor. Die slapende kat straalt rust uit en houdt zo dat onrustige rood in evenwicht, dat zie je toch zo?

  3. Met alle goede wil van de wereld zie ik het nog steeds niet! Maar als er al een kat zou liggen, zou die beslist geweldadig aan zijn eind zijn gekomen waarschijnlijk door een voorouder van Noach.

  4. Ik vind Noach ook wel een futurist: een radicale breuk met het verleden en katten zijn een soort grammatica: uitroeien die handel.

    Wel zielig die broer van Rossolo, was hij jaloers op zo veel talent?

  5. Ik denk het. Die katten uitroeien, daar wordt aan gewerkt. Hij heeft net weer de katten weggejaagd en alle eendjes zwemmen nu weer in het water.

  6. Wat leuk dat je op mijn weblog langskwam en meteen gezellig inhaakte op het IAP. Ik ga jou volgen, Hermien, want ik ben zeer geinteresseerd hoe Nederlanders in een buitenland leven. Zelf ben ik jaren geleden geëmigreerd van de Randstad naar Fryslân ;-) Groet van Wieneke!

  7. En naar Brabant dan?? Ze spreken hier een totaal andere taal en ze eten geeneens appeltaart, wel worstebrood en Udenhoutse broeder. O, en Bossche bollen natuurlijk. Ach, het valt hier best mee. Zeker zolang je vriendelijk knikt als de autochtone bevolking in haar eigen taal met je probeert te communiceren.
    Hermien, ik snap wel waarom je een beetje moeite met moderne kunst hebt. Doe eens een stapje achteruit en knijp je ogen half dicht. Dat is toch overduidelijk een rustig slapende kat! Zie je ergens een geweldadige borderline collie dan? Die Noach Rosso Lollo of Rucola of hoe heet-ie gooide vast die schilderijen weg omdat hij gepest werd met zijn achternaam (zelfs in de 21e eeuw kunnen mensen die nog niet goed spellen) en dan ook nog een artistiekerige broer hebben die gekke dingen schildert … dat is teveel voor een mens.

  8. @Thea: Ja, dat is één van de mindere dingen, dat vele slaan der Friezen ;-) Er zijn wat regeltjes waar je je als import aan te houden hebt. Je moet vooral belangstellend informeren naar het eerste kievitsei en begrijpend knikken wanneer je de spelregels van het fierljeppen en het skûtsjesilen worden uitgelegd. Zo nu en dan vooral een passend Fries woord roepen en vooral geen haast hebben bij de bakker, waar je sukerbôle en dúmkes haalt. Je moet je nooit bemoeien met de interne problematieken (iedereen is al dan niet verre familie van iedereen) en meezingen als het Friese volkslied wordt gespeeld. Nooit zeggen: Jemig, doen jullie dat zo, bij ons in de Randstad…… (DOE DAT NOOIT!!) Maar als je die paar dingetjes eenmaal onder de knie hebt, dan is het een prima stukje aardkloot met daarop uitstekende mensen.

  9. @Ineke: ik zie opeens waar jij die kat hebt gespot. Maar volgens mij is het gewoon de tafel met spulletjes.

    @Wieneke: vermoeiend, maar op de een of andere manier klinkt het bekend.

  10. Ja zeker! De friezen die ik nu ken (op de cantorij wemelt het er van) vallen op den duur wel mee. Maar in friso land kun je nog menig agressieve Fries tegenkomen.

  11. Dat valt best mee. Af en toe vermoorden we een priester, maar meer ook niet. En zelfs het vermoorden van priesters is goed bedoeld. Dan heeft de katholieke kerk weer iemand om heilig te verklaren. Goed voor de PR zal ik maar zeggen.

  12. Ja, voordeel is dat de katholieken hier af en toe op bedevaart gaan naar jullie land om er een flesje water uit de bron van Bonifatius te halen!

  13. Kijk, dat heb je nu allemaal aan de agressieve noorderburen te danken. Waren wij wat vredelievender geweest, dan hadden jullie nu geen “al genezend” water.

  14. Jawel, we zijn allen Nederlanders. Maar ik voel me door en door Hollander. Zuid-Hollander om precies te zijn. Ik merk de meeste verwantschap met andere Hollanders. Maar dat neemt niet weg, dat ik me prima thuisvoel hier in het hoge Noorden. Dat heeft voornamelijk te maken met de natuur, de rust en de ruimte. Die is in ‘Holland’ niet meer zo erg voorradig.

  15. Ik overhoorde mijn dochter haar geschiedenis en toen stond er zoiets in, zal het nog eens nalopen, maar het is niet altijd zo geweest, dus.

  16. Zeg Thea, wil dat geschiedenisboek nu suggereren dat er in Holland een separatistische beweging actief is van mensen die zich wel Hollander, maar geen Nederlander voelen? Of begrijp ik het nu verkeerd?

Plaats een reactie